Selasa, 9 Disember 2008

Tegas,Adil dan Berhemah

Lu orang pernah dengar pepatah "tempat yang paling bahaya adalah tempat yang paling selamat" tak?.Gua tak tau la ni pepatah kaum mana..kaum cina kot.Tapi yang penting gua memang tak boleh nak terima pepatah ni.Gua memang tak boleh blah la.Sebagai contoh,lu nak lari daripada diserang sekawan dubuk lantas lu sembunyi dekat segorombolan singa betina yang lapar dan ada anak kecik...tak ke suicide namanya tu.

Cuti Raya Haji tahun ni gua tak balik kampung.Haa..nak tuduh gua tanggang la tu.Gua bukan tak nak balik kampung tapi satu family gua dah plan nak beraya kat KL.Rumah sedara rapat gua kat Bukit Aman.Ya..Bukit Aman pusat perkumpulan polis-polis seMalaysia.So..hari minggu lepas gua pun gagahkan diri pergi sana.Demi family beb nak buat macam mana.Sampai je gua kat parking kuarters 9 tingkat tu..gua saksikan satu panorama yang tak pernah gua jumpa sebelum ni.Dua tiga kali jugak la gua gosok mata gua.Gua perhatikan ada dekat lima-enam kenderaan yang tertinggal kunci kat dalam.Lantas gua ajukan soalan pada sedara rapat (seorang polis berpangkat Sarjan ) gua tentang soalan yang membugging kepala hotak gua ni.Berikut merupakan jawapan beliau..

"memang diaorang semua tinggal je kunci dalam kereta,senang nak double park..orang lain boleh alihkan,tapi..minggu lepas tak silap abang, 2 biji kereta dah hilang...pencuri tu start je kereta terus blah..guard house pulak tak tahan...ye la diaorang pun bukan kenal semua orang kat kuaters ni..ramai sangat..."

"tempat paling bahaya adalah tempat yang paling selamat"....sapa cipta pepatah ni memang genius.Pencuri yang berjaya larikan 2 biji kereta dari dalam Bukit Aman tu dah buktikan pada gua.Gua percaya dengan sepenuh hati pepatah ni.Dah!...sekarang gua nak cari segerombolan singa lapar yang ada anak kecik..sebab ada sekawan dubuk yang sibuk peratikan gua dari tadi....pffffh

3 ulasan:

Ami berkata...

Kuarters 9 eh..aku nak try usha la. Kot2 ada sportrim yang aku berkenan. Kunci dorg tggl kan?

tom berkata...

ami - 9 tingkat la bro bukan kuaters 9...kunci dorg mmg tnggl..tp xde sprtrim yg cun...paham2 la..polis

poyotito's berkata...

baru 2 bijik je?
boleh try nihh