Selasa, 7 Oktober 2008

Gua bukannya taknak...tapi belum sampai seru

Akhirnya cuti raye gua dah abis,saat yg gua nanti-nantikan tiba jua.Gua dah tak sanggup lagi menanggung azab dan siksaan,batin gua pun dah meronta-ronta minta diselamatkan....akhirnya, KL aku kembali...

Opssss....! lu orang semua jgn silap.Gua bukannya tak mempercayai keajaiban Aidilfitri.Gua juga bukannya seorang
manusia yang tak pandai meraikan kemeriahan hari raya.Gua sememangnya menantikan peluang untuk bermaaf-maafan dengan mak bapak gua,adik-beradik,sedara-mara dan sahabat handai,bagi duit raya,main mercun,ketupat,rendang,lemang...gua tunggu semua tu...betul,percayalah..

Tapi...ada satu benda yg membuatkan gua benci raya..benda tu merupakan satu soalan keramat...satu soalan yang dalam beberapa tahun ni gua tak berapa pandai nak handle...

Situasi 1
Lokasi : rumah mak bapak gua
mak gua : kau keje ada simpan-simpan duit ngah?
gua : ada la sikit-sikit mak..kenapa?
mak gua : takdelah..duit gaji kau tu simpan la sikit,jangan asyik cukup bulan abis je...
gua : ada mak,ngah simpan sikit-sikit...tapi kenapa mak?
mak gua : kalau kau ada simpan bagus la..nanti nak kawin senang...kau tu pun bukannya muda sangat..
gua : ...???..(diam)
mak gua : ha..cakap pasal kawin kau ni dah ada calon ke belum? bila agak-agaknya mak nak dapat menantu?
gua : belum sampai seru mak....

Situasi 2
Lokasi : depan masjid kat kampung gua
member 1 : lu..! gua kawin apsal tak datang?
gua : gua tak dapat kad..macammana nak datang..ala lagipun lu buat ari sabtu gua keje...
member 2 : yang lu ni...bila nak kawin...gua dah ada anak sorang dah!
gua : ...???..(diam)
member 1 : tu la pasal...si Ajis (memang nama sebenar) tu dah ada anak 2..yang lagi best si Zahar (sekali lagi..memang nama sebenar) tu siap dah cerai lepas tu siap dah kawin lain...!
gua : ala..gua belum sampai seru la...

Situasi 3
Lokasi : rumah Mak Long gua
akak sepupu gua : ngah bila nak kawin?
gua : ...???..(diam)
akak sepupu gua : nak akak carikan ke?
gua : ...???..(diam)
akak sepupu gua : kalau nak, cakap..akak banyak calon ni, kalau nak cikgu yang bujang dan available akak boleh rekemen...
kalau nak budak-budak student pun boleh akak kenalkan,ala beza 9,10 tahun apa ada hal...
*twinkle little star - akak sepupu gua seorang cekgu
gua : takpela kak...belum sampai seru

Takpe...tahun ni gua diam je,gua layankan je persoalan bangsat itu...gua pendam dalam hati lalu gua digestkan semuanya ke usus besar gua...tapi....
Tahun depan gua akan pastikan gua fully prepared untuk menghadapi hari raya.Gua akan sediakan segala peralatan perang untuk menangkis setiap persoalan.Lu orang semua takkan dengar lagi jawapan "belum sampai seru".

Gua akan pastikan sebelum raya tahun depan gua akan pinang minah ni...tapi kalau tak dapat sebelum raya gua canang kat satu kampung yang gua dah bertunang ngan minah ni..

Amacam....???

5 ulasan:

Rambo berkata...

gua tahu siapa lu!

apek terror berkata...

so bile lu nak kawen??

Ami berkata...

Lek lu..jangan kawen. Tggu aku. Kita kawan ramai². Cut cost

otakseparapenuh berkata...

rambo-tau x pe!

apek-lu nak kena debik

ami-satu idea yg baik..boleh diketengahkan..

Rambo berkata...

perrrggggghh!!!!

header colour pink sial!!!